Generalforsamling 11.november og foredrag med Eik Kolstrup og Johan Nils Swärd om klatring på Grønland

Oppdatert 9.november: generalforsamlingen er fulltegnet!


Lørdag 11.november er det duket av for generalforsamling i Norsk Tindeklub på Det Norske Videnskaps Akademi. På selve dagen blir det en uhøytidelig buldrekonk på Klatreverket Løkka eller Torshov, sherry naturligvis, og ikke minst et foredrag med Eik Kolstrup og Johan Nils Swärd fra deres tur på Grønland. I tillegg blir det et bokbad med Odd Eliassen og Stein P. Aasheim.

Etterpå blir det generalforsamling som vanlig med påfølgende middag og fest.

Alle medlemmer får innkallelse til årets generalforsamling, samt info om påmelding til selve årsfesten.

Tidsplan for generalforsamlingen:

12:00-14.30: Uhøytidelig buldrekonk på Klatreverket Løkka. Kom et kvarter før og få skjema! Det blir fete uttrekkspremier fra VPG, Varri og Mammut. Vinnere kåres under middagen.

16:00: Dørene åpnes. Sherry med salg av bøker

16:30: Bokbad med Odd Eliassen og Stein P. Aasheim

17:00: Foredrag med Eik Kolstrup og Johan Nils Swärd om klatring på Grønland

17:45: Benstrekk

18:00: Generalforsamling

19:30: Middag

Vi håper så mange medlemmer som mulig har anledning til å komme, og ikke minst få med seg det spennende foredraget til Eik og Johan Nils:

Sommeren 2023 dro en svenske og en nordmann for å utforske den eneste vertikale delen av en nå selvstendig koloni av Danmark. Det er vanskelig å gjøre forberedelser til noe du ikke vet hva er, så de hoppet ut i det ukjente uten annen plan enn noen bilder fra bloggen til en østeuropeisk padler. Alt var stort. Anmarsjen, myggen, isbjørnene, breene, fjellveggen, og ikke minst returen. De fikk haiket med Akalunguak, kjempet om reviret med en fjellrev, fisket sjøørret, praktisert «shiver bivvy» og spist mattak. 

De fant uendelige vegger men fikk de klatret noe?

Her er noen bilder fra turen deres de skal fortelle om:

Foto: Jostedalsbreen AS

NTKs uttalelse om gondolutbygging i Kjøsnesfjorden

Rett før sommerferien sendte NTK inn en høringsuttalelse til Sunnfjord kommune vedrørende planlagt gondol opp til Jostedalsbreen i området i Kjøsnesfjorden.

I umiddelbar nærhet til planlagt gondoltrasé er det etablert flere klatreruter de siste årene. I tillegg vil en inngripen med gondol stride mot prinsippet mot sporløs ferdsel, og heller ikke være i tråd med norsk frilufts- og klatretradisjon.

Denne uttalelsen poengterer også standpunktet til Tindeklubben vedrørende lignende planlagte installasjoner.

Les mer hva NTK mener om denne saken.

Norsk-Tindeklubs-uttalelse-til-Jostedalsbreen-gondol-i-Kjosnesfjorden

Søk støtte til din neste klatretur gjennom NTKs alpinklatrefond!

I en tid hvor rekkevidde på sosiale medier er viktigere for mange sponsorer enn ferdigheter, eventyrlyst og klatreglede, kan cruxet på mang en klatretur komme allerede på planleggingsstadiet. Men det finnes fremdeles håp selv for introverte sjeler: Tindekluben tar nå i mot søknader for årets tildeling fra alpinklatrefondet!

Fondet er opprettet for å fremme alle former for alpinklatring i god stil etter norske tradisjoner. I 2022 ble midlene fordelt til turer med stor bredde i varighet, budsjett og omfang, inkludert førstebestigning i Skjomen, en lenger klatretur i Nord-Amerika og seriøs støting i Patagonia.

I år er det satt av 20 000 kr som kan fordeles til en eller flere kvalifiserte søkere. Normalt vil førstebestigninger og turer utenfor allfarvei prioriteres og som i fjor oppfordres det til å søke om støtte også til kortreiste prosjekter. 

Send en kort beskrivelse av hvem dere er, hvor turen går, klatremål og budsjett. Søknadsfrist er 15. juni.

Søknader sendes til leder i Alpinklatrefondet Lars Flatø Nessa på larsnessa@gmail.com. Søknader behandles fortløpende.

Søknader som mottas senere vil vurderes fortløpende dersom det er midler igjen. Vi vektlegger ikke antall følgere på instagram, men mottar du støtte vil vi be om noen bilder, turrapport og helst en historie til neste års tidsskrift slik at turen kan komme alle klubens medlemmer til gode.

En smakebit på Tidsskrift for Norsk Alpinklatring

Årets Tidsskrift for Norsk Alpin Klatring er noe forsinket, men det er på vei. Det planlegges å være hos medlemmene i slutten av mai, og for salg etter det.

Nytt TFNAK! I år blir det personene i fokus. Intervjuer og portretter av klatrere over hele spekteret fra 8000-metere til offwidths. Samt alt det vanlige.

Vi har også en del spennende bildemateriale i år som vi i redaksjonen håper faller i smak og som vi gir en smakebit på her:

Fagernes isklatrefestival 24-26.februar

Norsk Tindeklub er stolt samarbeidspartner med Fagernes Isklatrefestival som går av stabelen 24-26.februar. Her blir det en gyllen mulighet for å utforske Valdres sine mange kjente og ukjente fosser.

Det blir foredrag med isklatrelegendene Tomas Carlström og tur med Leslie Ayres.

Alle Tindeklubbens medlemmer ønskes velkommen til isklatrefestival i Valdres og Hallingdal, 24.-26. februar. Festivalen inviterer til isklatring i de to dalførene, foredrag med nasjonalt kjente lokale legender, og ikke minst gleden av å treffe likesinnede. Fagernes har kort avstand til en mengde klatring i både Valdres og Hallingdal. Festivalen har samlingsted på Valdres Folkemuseum. Her møtes deltagere og interesserte fredag og lørdag kveld. Ulike overnattingsmuligheter finnes i nærheten. Fra museet er et godt utvalg isklatring tilgjengelig.

Festivalen er en ukommersiell samling for klatrere. All planlegging og gjennomføring skjer med god hjelp fra en rekke dedikerte frivillige aktører. 

Få mer informasjon på Fagernes isklatrefestival sin hjemmeside.

Se også Facebook-event for Fagernes isklatrefestival.

Norsk Tindeklub er medarrangør av festivalen. Festivalen arrangeres i samarbeid med Valdresmusea.

Samlingen er initiert av Eirin Breie, henvendelser rettes til tlf. 97183098 eller epost eirin.breie@valdres.museum.no.

Søk midler i alpinklatrefondet!

Alpinklatrefondet i Norsk Tindeklub gir støtte til ulike prosjekter som er av alpin karakter i inn- og utland! Alle kan søke uavhengig om du er medlem eller ikke. 

I år har Håkon Wegge og Stian Bruvoll fått støtte til å gå noen førstebestigninger i Skjomen i Narvik, og Sondre Pedersen og Kaja Wisth Øydgard fikk støtte til en lengre klatre- og skitur i USA og Canada.

Les hva Kaja og Sondre fikk støtte til:

I forbindelse med at vi har fått støtte fra NTKs alpinklatrefond kommer det en liten statusrapport fra oss, Sondre Pedersen og Kaja Wisth Øydgard som er på en lengre klatre/skitur i USA og Canada. 

Hovedplanen var å klatre mye i høyfjellet og følge sommeren sørover. Vi startet klatreturen i juni i Squamish (BC, Canada) Der klatra vi i fire uker mens vi venta på gode forhold i høyfjellet. Etter et par dager i Nesakwatch Spires (Chilliwack Range, BC), gikk turen videre til et av hovedmålene for turen: Bugaboos (BC). I Bugaboos klatra vi bl.a. Northeast Ridge på Bugaboo Spire,  en rute vi har hatt som mål i flere år. Vi klatra også i Rogers Pass (BC) før vi i august satte kursen sørover. 

I USA fokuserte vi lenge på fjellklatring og klatra i Tetons (Wyoming), Wind River Range (Wyoming), Rocky Mountains National Park (Colorado) og High Sierra (California). Noen ruter som kan nevnes her er: East Buttress på Mt. Whitney (High Sierra), Northeast Ridge på Sharkstooth (RMNP), East Buttress på Pingora Peak (Wind River Range) og Owen Spalding Route på Grand Teton (Wyoming).

I oktober ble det kaldere og turen har naturlig nok gått til varmere strøk. Vi har brukt mye tid i Red Rocks, men også fått klatra i Moab (Utah) og Joshua Tree (California). 

Alle steder på hele turen har hatt sitt eget særpreg, og det er vanskelig å trekke fram høydepunkter. Kort sagt har det vært kjekk klatring. I tillegg har vi truffet/timet godt når vi skulle klatre hvor. I skrivende stund befinner vi oss i Red Rocks hvor vi skal klatre et par uker til, før vi kjører til Canada og starter skisesongen. 

Vi takker NTK alpinklatrefond for støtten, som vi i hovedsak har brukt på permits/tillatelser og overnatting til fjells!

Les hva Håkon og Stian fikk støtte til:

Den 1. til 3. juli klatret jeg og Håkon Wegge en ny vegg i Skjomenfjella i Narvik kommune, på Kuinnarcohkka (1788moh). Denne veggen er nordøstvendt og har det mer kjente Storsteinsfjellet som en av sine naboer. Vi har brukt 3 år på rekognisering sommerstid og vinterstid for å finne en mulig rute opp denne veggen. Grunnen er at anmarsjen er lang, veggen stor (nesten 800 meter høy), kompakt og ofte utsatt for dårlig vær. De siste tre årene har vi kun opplevd to korte perioder med tørt, fint vær den veggen og toppen ikke har vært snødekt. Med andre ord er det korte værvinduer for en slik vegg.


Den 29. juni meldte yr fantastisk vær og opphold. Såpass gode temperaturer at vi antok at snøen på toppen hadde smeltet, at vi gjorde et forsøk. Dette medfører jo noen praktiske utfordringer, da både flybilletter skal kjøpes, mat handles, transport inn fjorden osv. Vi brukte totalt 38 timer på turen, inkludert en overnatting i veggen.

Hvis du ønsker å søke til alpinklatrefondet send mail til fondets leder: Lars Flatø Nessa på larsnessa@gmail.com

Foredrag med Tomas Carlström på generalforsamling og årsfest 12.november

Den 12.november blir det generalforsamling og årsfest på Det Norske Videnskaps Akademi.

I den anledning kommer legenden Tomas Carlström og forteller om isklatringens historie i Norge, men også historie om utviklingen av tindesporten fra 60-tallet og fram til vår tid.

Dette blir et veldig spennende foredrag, og vi ser veldig fram til det!

Alle medlemmer får innkallelse til årets generalforsamling, samt info om påmelding til selve årsfesten.

Hold av datoen!

Her får dere en smakebit på foredraget til Tomas:

Tomas Carlström vil holde et foredrag med personlige opplevelser og erfaringer rundt isklatringens historie i Norge.
Her er noen representative bilder fra foredraget.

Norsk Tindeklub sin uttalelse om via ferrata på Hornelen

En via ferrata på fremsiden av Hornelen er planlagt, og Norsk Tindeklub er skeptiske til hvordan prosessen har foregått, og vi mener at etableringen av denne via ferrataen bryter prinsippet om sporløs ferdsel.

Norsk Tindeklub mener den planlagte via ferrataen på Hornelen bryter med prinsippet om sporløs ferdsel og mestring etter evne på naturens premisser, som står sentralt i norske klatre- og friluftstradisjoner. En via ferrata vil bryte prinsippet om fri ferdsel i utmark (Friluftsloven). 

I tillegg ønsker NTK at saken blir sendt ut på høring slik at flere interessenter har anledning til å uttale seg om via ferrata på Hornelen.

NTK ber om at Bremanger kommune stopper det videre arbeidet med via ferrata på Hornelen før det har blitt sendt ut på høring og at kunnskapsgrunnlaget er større.

Les hele vår uttalelse under:

NTKs-uttalelse-til-planer-om-via-ferrata-pa-Hornelen

Oppdatert info om hytte i nord – Efjorden

Norsk Tindeklub fornyer åremålsavtalen for leie av hytte i Efjorden. Omfanget av avtalen utvides til at vi nå også får overnatte i en låve som er i kort gangavstand til annekset der kjøkkenfasiliteter og dusj er å finne.

Dette gir oss inntil 10 flere sengeplasser, i tillegg til de eksisterende seks. Ny avtale gir oss tilgang til hytta ut neste sommer. Minner forøvrig om at ingen av våre hytter har booking.


Vær oppmerksom på at det i noen uker til (over sommeren) vil pågå noe byggearbeid for å sette i god stand for oss. Låven består av tre større gulvflater på ca 40m2 hver. Det ene hovedrommet er ferdig mens de to andre blir ferdige de neste ukene. Det legges gulv, settes inn vinduer og tilrettelegges aktivitetssoner som bordtennisbord og buldrevegg (krever egeninnsats.

Annekset er blitt utstyrt med dyner og puter, mens på låven er det kun madrasser (dyner, puter og madrasser er på plass første uka i juli). Sovepose må derfor medbringes. Låven blir ikke isolert, og vil derfor være mindre aktuell høst/vinter/vår når det er kaldt ute (og inne).


Utleier inviterer til at klubbens medlemmer bidrar til at en buldrevegg kommer på plass. Dersom du kan være interessert i å yte innsats her, setter vi deg i kontakt med utleier for nærmere avtale om befaring, materialvalg mm. Send oss epost til styret@ntk.no


Som i fjor ønsker styret å få tilbakemeldinger på opplevelser med hytta i Efjorden. Vi oppfordrer til god bruk av hytta, også vinterstid, da Efjorden og omegn kan være et meget godt valg for ski og alpine aktiviteter! Bruk e-posten over også for dette formålet.

Som medlem kan du besøke denne hytta. Da kan du logge inn på medlemssidene for å få info som kode til nøkkelboks samt lese hyttereglementet.

Klatrer du i Jotunheimen? 


Arbeidet med å planlegge neste utgave av Norsk Tindeklubs Klatrefører for Jotunheimen har nå startet. For å få en best mulig klatrefører som kan være til nytte og glede for gamle og nye klatrere, vil vi legge stor vekt på at opplysningene i føreren er mest mulig korrekte og fullstendige. Dette trenger vi din hjelp til. 

Norsk Tindeklub ber derfor alle klatrere som ferdes i Jotunheimen – og som forhåpentligvis bruker de siste utgavene av klatreføreren aktivt – om å melde fra om nye ruter og nye vinterbestigninger, samt påpeke feil og mangler i de eksisterende rutebeskrivelsene.

Vi er videre interessert i å få informasjon fra klatrere som har gått Søre Dyrhaugstind – Nordøsteggen fra Skagastølsbreen (Holter/Næss-ruta) etter at den raste ut i nedre del for 10 års tid siden. 

Alle som er interessert i klatrehistorie, er naturligvis også velkomne til å korrigere og supplere de historiske opplysningene om tidligere bestigninger som er nedtegnet i Jotunheimføreren.

Vi planlegger å utstyre den nye føreren med en del nytt billedmateriale. De som ønsker å sende inn bilder, bes i første omgang om å ta kontakt med undertegnede. 

Opplysninger og kommentarer – samt informasjon om nye bilder bes sendt til


Norsk Tindeklub 
v/Fridtjof Thokle Madssen, 
Dæliveien 31 B, 
1383 Asker 
Tlf.: 91 73 73 57 
e-post: tmadssen@online.no

Du kan også ta kontakt med 

Arne Larsen, tlf. 93 02 46 17, e-post: klatrelarsen@gmail.com

Anders K. Wollan, tlf. 95 75 67 57, e-post: a.k.wollan@nhm.uio.no

Snart kommer Tidsskrift for Norsk Alpin Klatring 2022!

Redaktør Eivind Hugaas med redaksjon har nå sendt Tidsskrift for Norsk Alpin Klatring 2022 til trykk. Den er ventet i postkassene til samtlige NTK-medlemmer i løpet av de neste ukene, og vil også komme for salg på utvalgte Narvesen-kiosker og andre utsalgssteder.

Og ikke bare det, det skal være en lanseringsfest på Tindesenteret i Åndalsnes 29.april! Så om du er i omegn da, ta turen innom Tindesenteret.

Ellers kan Eivind avsløre hva dere har i vente i årets Tidsskrift for Norsk Alpin Klatring:

Årets tidsskrift er blant de større som er kommet ut i tidsskriftets levetid og sakene holder i år relativt høy standard. Det har blitt klatra mye og det har vært mange gode bidragsytere. Tidsskfriftet har i år historiske saker, profiler og saker fra klatring i både inn- og utland. Fokuset er bredt med noe for alle; fra gradsjegeren på Kjerag til familiklatreren som vil ha inspirasjon til eventyr som er godt innafor grensa for forsvarlig. Bildene her gir en smakebit på hva som er i vente.

Det blir lanseringskveld på Tindesenteret i Åndalsnes 29. april kl 19.00. Det blir en spennende presentasjon av årets høydepunkt med bilde- og videomateriell som ikke kunne være med i tidsskriftet. Tindestua er åpen slik at det blir mulig å ta middagen der, samt få seg noe leskende både før, under og etter presentasjonen. Det blir det mulig å kjøpe tidsskriftet samt eldre utgaver til en redusert pris.

Per Ludvig Skjerven er ny leder i NTK

Under generalforsamlingen 5.mars gikk Hilde Aass av som leder etter fire år. Hilde har vært en solid leder de siste fire årene og gjort et godt stykke arbeid, og blir erstattet av Per Ludvig Skjerven.

Per Ludvig er mangeårig medlem av klubben og ser fram til å bli ny leder, og passa på klubba fremover.

Per Ludvig Skjerven er 46 år, har tre store barn og er ansatt i Direktoratet for e-helse. Han er statsviter av bakgrunn, og jobber i det daglige med å bidra til at helsepersonell får utviklet gode, digitale samhandlingsverktøy. I syv år fram til i fjor høst var han konsulent og prosjektleder, med innsats innenfor en rekke komplekse omstillinger og reformer de siste årene. Han koordinerte helsemyndighetenes digitaliseringstiltak under koronapandemien, og ledet bedriftsidretten i konsulentfirmaet han var ansatt i. 

Per Ludvig bor i Oslo, men han vektlegger at han ble født mellom fjellan i Tromsø, og at tidlig forelskelse for klyving på granitt ble til varig kjærlighet for åpne landskap, fjellvegger og store steiner! Som 13-åring tok han klatrekurs på Skandinavisk Høyfjellsutstyr i Oslo, hvor han for øvrig raskt fant sin plass i miljøet «bak og oppå disken». Han jobbet flere sesonger som klatreinstruktør, og hadde en periode også ansvar for kursvirksomheten på «SH».

Klatringen tok han i tidlige år opp Mont Blanc, Hornaksla, Trollveggen, The Prow i Blodgett Canyon, Lower Cathedral Spire i Yosemite)og etablering av nye ruter og buldreområder i og utenfor fjellområder i Norge. 35-dagers bestigningen av nordveggen på Trango Pulpit 1999 (VII 5.11 A4, 6,000m.) kom etter en periode med flere klatresesonger i USA. Fangsten der ble 15 storveggsruter i Yosemite, hvorav tre solobestigninger, klatring på grad A4 og V11-buldring i Hueco Tanks. Men Per Ludvig deler gjerne også eksempler på at innsats ikke alltid krones med uttopping, her fra opptakssøknaden til NTK i 1999:

Per Ludvig er fortsatt en aktiv klatrer, som mer enn noe ser fram til å mingle med klubbens medlemmer hvor enn vi trives og treffes; i og mellom hyttene, på fjelltoppene, på arrangementer og samlinger og ikke minst på generalforsamlingen. Vel møtt «post pandemi»!

Søk støtte i NTKs alpinklatrefond

Drømmer du om utforskning av store fjellkjeder ennå urørt av mennesker, men mangler en rik onkel i næringslivet?

Har du sett deg ut en ubesteget alpinlinje innerst i en fjord på Vestlandet, men mangler penger til fergebilletten?

Norsk Tindeklub har svaret: Søk støtte fra NTKs alpinklatrefond!

I 2022 vil det gis høyest prioritet til unge søkere og innenlands prosjekter, men alle øvrige søknader vil også vurderes.

Det er i 2022 satt av 28.500,- som vil fordeles til kvalifiserte søkere. 

Søknadsfrist: 1. Juni 2022. Søknader mottatt senere vil også vurderes fortløpende dersom det gjenstår midler.

Søknad sendes til: sektretar@ntk.no

Invitasjon til drytoolingdag i Heggedal

En gjeng gira miksklatrere inviterer til drytooldag på den nyinnvidde veggen, Mullavegggen lørdag 5.februar i Heggedal i Asker.

Les mer og invitasjonen til arrangementet:

I begynnelsen var det fjell, men som i tilfellet med sommerklatring, utviklet det seg raskt disipliner som reduserte klatringen til mikroskalaen – fjellklatring – enten det var for trening og opplæring, eller andre praktiske årsaker.

Det samme skjedde med vinterklatring, der den de facto fungerer som en egen disiplin – drytooling. Det siste tiåret har det vært en stor vekst av amatører av denne typen klatring, samt flere klatrer på et virkelig høyt nivå.

I verden har det i to tiår blitt arrangert drytooling-konkurranse (World Ice Cup, European Ice Cup), og mange land gjennomfører regelmessig nasjonale konkurranser i denne disiplinen.

Drytooling har en sjanse til å bli en av vinter-OL-disiplinene, noe UIAA prøver å realisere.

I de siste ukene var det gjørt litt arbeid på en vegg som kalles for Mullaveggen i Heggedal. Et par ruter har fått toppanker, prosjekter ble gått og nye ruter ble etablert.

Til sammen finnes det nå ni ruter som kan klatres på led og to til om isforholdene er gode nok. Alt er opprinnelig drytoolingklatring på bolter og isklatring på egen sikring.

Vi ønsker å lansere sektoren og arrangere en drytooling-meeting/kompis-konkurranse på Mullaveggen 5.februar.

Det blir plass for å treffe, være sosial, klatre og konkurrere med andre.

Les mer på Facebookeventet til de engasjerte klatrerene.

Foredrag om Karakoram på generalforsamlingen 2022

Eivind Hugaas og Nelson Neirinck kommer holder foredrag på generalforsamlingen 5.mars om sin tur sammen med Juho Knuutilla i Karakoram sommeren 2021.

1000 meter av en av verdens største uklatra fjell over hodet, snuskammen inni hodet og sola rett rundt hjørnet.

Hva skjedde der? Nelson og Eivind kommer og forteller om en avkrok av Karakoram som ikke har sett så mye klatrere, men med mye potensial og ikke minst gode historier.

Alle medlemmer får detaljer om påmelding til generalforsamlingen den 5.mars. Den vil foregå på Det Norske Videnskaps Akademi.

Nordveggen på Dansam er svær! Foto: Eivind Hugaas
The international K13 expedition Juho Knuutila, Nelson Nuir Neirinck og Eivind Hugaas
På vei ned fra vellykka epleslang i Karakoram etter å ha førstebesteget en topp på 6210 moh som akklimatisering. Foto: Juho Knuutila
Kos på stand mens Juho klatrer vertikal snø på Dansam (K13). Foto: Eivind Hugaas

Bidra til Tidsskrift for Alpinklatring 2022

Tidsskrift for Norsk Alpinklatring dekker alpinklatring i Norge samt alpine aktiviteter av nordiske klatrere i utlandet. Redaksjon og bidragsytere er idealistiske og har som målsetning å fremme alpin klatring i Norge.

Tidsskriftet utgis en gang per år.

Om du har gjort, tenkt eller sett noe kult og vil skrive om det setter vi i NTK veldig pris på om du vil bidra til TFNAK 2021!

Fristen for å sende inn artikler er 20.november 2021.

Du trenger ikke være medlem og alle artikler og artikkelidéer mottas med stor takk.

Ikke tenk på grader, lengder eller høydemeter, vi i redaksjonen og dere som leser vil ha følelsene. Stemningen og fukten i laven eller den svale varmen i sola på granitten en tidlig morgen. Bare ikke glem å nevne størrelsen på bailekilen! Ja du vet, den gule offseten med litt rust på waieren, bundet av med 6 mm prusik, eller nei, var den 5? eller 4?(!) Uansett hva den var flekset den ihvertfall komfortsonen der du hang alene. Uten backup. Sånn, det var litt inspirasjon, hepp hepp!

Send ditt utkast, idé eller fiks ferdig artikkel med bilder og det hele til redaktør, Eivind Hugaas: eivind.hugaas@ntk.no

Vi vil helst høre fra deg så tidlig som mulig!

Hilsen

Redaksjonen i TFNAK

Jiehkkevárris sydvegg

Denne artikkelen ble publisert i TFNAK 2021. Noe av artikkelen ble ved et uhell kuttet da den ble publisert samt at skilinjen ikke ble vist i bildene, vi har derfor valgt å publisere den her på nettsidene i sin helhet, med skilinjen tegnet inn. Finn har i etterkant funnet at sørveggen på Jiehkkevárri (1834 moh) antageligvis er blitt repetert et fåtall ganger før, blant annet av Frode Guldal og Håvard Nesheim i 1980.

Som en av mange store fjellvegger i Lyngen er den massive sørveggen på Jiehkkevárri (1834 moh) lite besøkt. Dette kan skyldes skiftende trender innen fjellklatringen, og dalende entusiasme for snøbaksing. Men en ny generasjon skikjørere holder på å snu denne trenden. I fjor ble sørveggen klatret for andre gang, og returen, den foregikk på ski samme vei.

Tekst: Finn Kristoffer Hovem

Det hadde kommet rekordmye snø i vinter og vi tenkte at vi kunne få et lite værvindu på tirsdag med gode forhold før det skulle bli for stor skredfare. Eivind Jacobsen og jeg  bestemte oss for å gå den lange anmarsjen innover Lyngsdalen med lette randoski og slo leir på Bálggesváhjiehkki (Sørbreen) mandag ettermiddag. Da hadde vi noen timer på å vente på at skyene skulle sprekke opp så vi kunne studere fjellsiden før leggetid. Heldigvis fikk vi bare noen få minutter med sikt på fjellsiden. Nok til å bli enige om  å repetere ruten som David Nicholls soloerte i 1979, men ikke nok til å psyke ut.

Vanligvis sovner jeg veldig lett på kvelden. Men jeg vet ikke om det var fordi jeg kunne høre hele dalen brøle hver gang breen kollapset ned fra Jiehkkevárri, eller om det var spenning for neste dags eventyr. Kanskje var det bare uvant å legge seg så tidlig. Det ble søvn tilslutt og alarmen gikk kl 0130 tirsdag morgen. Etter en kopp kaffe og noen havrekjeks var det bare å komme seg avgårde.

Taktikken var å være rask opp og ned før solen stråler inn for mye på toppen av fjellsiden. Vi tok med 2 lette isøker hver, lette stegjern, et 30 meters halvtau, 2 isskruer, 2 bankebolter, og et lite kilesett i tilfelle vi skulle møte på noe krevende klatring. Vi tok også med oss lette toppturski for returen. Vårt mål var selvfølgelig å kjøre ski ned samme fjellsiden, men om det viste seg å være for krevende så kunne vi kjøre ski ned nordøstrenna.

Fra bakken kunne vi se at de første 100 høydemeterne av ruten traverser oppover på en rampe som skrår mot høyere. Her måtte vi være raske da vi var utsatt for breen som kunne kalve over oss, det lå masse skredmasser her fra dagen før. Heldigvis er det bare en liten del av fjellsiden som er utsatt for dette. Da gjensto bare 600 høydemeter med bratt snø og is rett opp. Her måtte vi ha stabil snø, for utløpet for resten av fjellsiden går over en klippe. På toppen av det som etter hvert blir en renneformasjon ble vi nødt til å traversere til høyre. Det var vanskelig å se fra bakken, men vi håpet å kunne krysse ryggen før vi kunne fortsette oppover til høyre på de siste store snøbakkene. Her er det noen svære skavler som overhenger fjellsiden og et stort stup under. Vi ville helst ikke være der når sola stråler inn på fjellsiden. Helt i toppen så det litt vanskelig ut å komme seg opp på ryggen. I føreren for området er dette beskrevet som 25 meter M4, hvem vet hva det kan være?

Jeg skulle ønske jeg kunne skrive om hvor fin klatringen var fordi jeg syns Jiehkkevárri er et ordentlig stilig fjellmassiv. Taket av Troms. Store isbreer med bratte fjellvegger på alle kanter. Jeg er enig med  Slingsby som først sammenlignet Jiehkkevárri med Mont Blanc. Det er da passende at Fransson sammenlignet sørsida med Brenva på samme fjellet.  I stedet for fin klatring hadde vi 1100 høydemeter med bratt snøbaksing. Etter vi kom forbi det første utsatte partiet over skredmassene var det kne- til hoftedjup snø festet til en hard grå is under. Flaks vi var to for å dele på jobben.  Kanskje det er finere klatring på Storegga (sørøstryggen), men jeg har ikke hørt om noen som har klatret den i nyere tider. Uansett om selve klatringen ikke var så fin, var forholdene gode for til utrolig fin bratt skikjøring.

Helningen vekslet mellom 45 og 55 grader mens vi beveget oss sakte, men sikkert oppover fjellsiden. Av og til kunne vi finne noen striper med is der snøen hadde sluffet bort tidligere, her gikk progresjonen litt raskere når vi slapp å frese spor. Vi klatret ikke så raskt som vi hadde planlagt med den dype snøen. Sånn kan det gå når man er mest opptatt av å ha gode forhold til returen.

Det var heldigvis overskyet og sola hadde ikke ennå begynt å ta i fjellsiden da vi våget å fortsette oppover topphenget. Til slutt kom vi frem til de siste 50 meterne som var de bratteste på hele ruta. Vi hadde ennå ikke tatt frem tau eller funnet noen plass å sette noen sikringer. De uvanlige snømengdene hadde gjort denne M4 taulengden til en AI3/4 highball bulder, hvor krukset var å mantle over skavlen. Eivind «ledet» over cruxet først mens jeg gikk 3 meter bak. Endelig på toppen, ca 0600 på morningen, tok vi frem tauet for første gang for å fjerne skavlene på toppen. 

Eivind spurte meg hva jeg syntes. Det var ikke for sent å kjøre ned en annen vei. Etter fire timer med eksponering var jeg nummen for følelsen av å være utsatt. Nå sto jeg trygt og kunne føle hele tyngden av besluttningn i magen da jeg sa, «vi går får det, jeg har troa!» De første 50 meterne skulle bli de jævligste, skumleste, farligste høydemeterene av min skikarriere, men jeg var ganske sikker på at vi ikke vi kom til å få bedre forhold her noen gang. Med 50 meter sikt satt jeg forsiktig utfor skavlen med en isøks i hånda. Mens støvlene og stegjernene klarte å bryte gjennom skaren var vekten min nå fordelt over to planker, og stålkantene fikk så vidt grep på den bratte siden. Jeg var glad for at jeg måtte traverse, så jeg slapp å sette en sving her. Etter 20 meter travers så jeg bak meg at også eivind hadde sluppet seg ned over skavlen. Ferdig med traversen skrenset jeg nedover fem meter over is og stein før jeg kom inn den myke dype snøen.

I den myke snøen kom flyten tilbake, både i skisvingene og i mitt fokus. 50 meter om gangen og frykten for eksponering forsvant mens vi koste oss nedover fjellsiden. Omtrent en time etter vi forlot toppen var vi nede ved teltet, stoka som faen!

Hytte i nord – Efjorden

En splitter ny hytte i Efjorden er klar for NTK-medlemmene, og sto ferdig 1.juni, 2021. Klubben har leid den på åremål og tanken er å tilby medlemmene et samlingssted i nord gjennom hele året. 

Priser og kode til nøkkelboks finner du på medlemssidene.

Norsk Tindeklub fornyer åremålsavtalen i 2023 for leie av hytte i Efjorden. Det er seks sengeplasser her med en sovesofa som kan trekkes ut. I tillegg er det overnatting i en låve der det er kjøkkenofasiliteter og dusj.

Dette gir oss inntil 10 flere sengeplasser, i tillegg til de eksisterende seks.

Minner forøvrig om at ingen av våre hytter har booking.

Annekset er blitt utstyrt med dyner og puter, mens på låven må dere ta med liggeunderlag og sovepose. Låven blir ikke isolert, og vil derfor være mindre aktuell høst/vinter/vår når det er kaldt ute (og inne).

Utleier inviterer til at klubbens medlemmer bidrar til at en buldrevegg kommer på plass. Dersom du kan være interessert i å yte innsats her, setter vi deg i kontakt med utleier for nærmere avtale om befaring, materialvalg mm. Send oss epost til styret@ntk.no

Som i fjor ønsker styret å få tilbakemeldinger på opplevelser med hytta i Efjorden. Vi oppfordrer til god bruk av hytta, også vinterstid, da Efjorden og omegn kan være et meget godt valg for ski og alpine aktiviteter! Bruk e-posten over også for dette formålet.

Som medlem kan du besøke denne hytta. Da kan du logge inn på medlemssidene for å få info som kode til nøkkelboks samt lese hyttereglementet.

Ta med alt dere trenger til eget bruk. 

Det er mulighet for å telte utenfor.

Veibeskrivelse til hytta

Ta av mot Efjord-E6 142(det er ikke denne hytta!). Hytta er markert med ring i bilde.