Klokketind og Trakta

9. april 2010 satte vi oss i en gummibåt og kjørte inn Vorfjorden. Derfra fulgte vi sydryggen opp på Klokketind, Tønsberg og Saxlunds rute fra 1913. Klassisk alpin tur hvor det er en fordel å ha utdannelse fra B. M Lunds Alpinhøgskole.

Inspirert av Slingsby og Collies turer til Nordland i begynnelsen av århundreskiftet, dro Bryn, Rubenson og Schjelderup nordover i 1910, først til Stetind og så videre til Svolværgeita.  Dette har blitt kjente kjære topper hos det Norske folk; selvfølgeligheter for en friluftsgenerasjon som henter sin inspirasjon fra Fri Flyt og lørdags magasinet i Dagbladet. Men dette er bare halve historien om herrene Bryn, Rubenson og Schjelderups ekspedisjon til Nord-Norge. Mindre kjent er det at de også besteg Klokketind og Trakta, topper som hadde stoppet Slingsby og Collie og topper som de selv beskrev som vanskeligere en de andre toppene de besteg på denne turen. Innside tips fra NTK miljøet innebar at disse to toppene  må anses for å være de vanskeligste å komme opp på  i Norge. Det er heller ikke kjent at det har vært gjort vinterbestigninger av disse fjellene tidligere.

10. april tok vi med oss den lokale sjefen Bjørn Kirkhaug  inn Raftsundet med båt,  videre opp Kjernadalen på truger , opp en renne i Nordøstveggen til et punkt ca 60 meter under djevelskar, hvor vi klatret en moderne vinterrute på 3 taulengder.

Jeg skal ikke her verken påstå eller mene at disse toppene er de vanskeligste å komme opp på i Norge, men uansett; dette er virkelige saker uten sukker og kunstige tilsettingsstoffer. For mer bakgrunn les NTK årbok for 1914.

De som var med på turen til Klokketind var Røeshol, Watn og Morstad. På Trakta ble laget supplert med Kirkhaug.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Trakta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begynnelsen av den vanskelige delen av Trakta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På vei opp Klokketind.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toppeggen av Klokketind.